arjoviforlag.se  
ARJOVI FÖRLAG

Bokrecensioner


Hur ofta har du fastnat för en roman efter bara 10 sidor?
Med handen på hjärtat, det är väldigt sällsynt med sådana böcker. \\\\\\\"Med döden som skugga\\\\\\\" kan bara beskrivas som en otrolig prestation. Det här är inte bara en nonsens roman som bara får dig att bli känslosam utan den lär dig så otroligt mycket. Innan jag hade läst den visste jag knappt någonting om folkmordet på vårt folk. Nu känner jag att jag har en klar bild av hur det möjligtvis var. På så sätt är romanen lärorik och väldigt viktig. Jag måste erkänna att jag alltid hade trott mig veta hur grymt det var under Seyfo men den här boken innehöll mycket som jag aldrig hade kunnat föreställa mig. Det märkliga var att det var mördarna i boken som blev mest levande för mig, kanske för att de inte hade några gränser för sin grymhet.
Nu låter det som att jag hyllar denna roman förbehållslöst men det står jag för. Jag kan faktiskt erkänna att jag aldrig tidigare läst klart en bok på 300 sidor på under fyra dagar.
Det är lätt att hänga med i berättelsen och den är på alla sätt väldigt lättläst.
Det spelar egentligen ingen roll om du är från Turabdin eller inte, den här berättelsen håller för alla. Besim Aydin har bevisat att han bemästrar konsten att berätta en historia.
Skribent: Fadi yakoub 2006



Med döden som skugga
By lovisa lowe
Författaren Besim Aydin fångar läsaren i boken “Med döden som skugga”,som få författare gör. Han illustrerar alla hemskheter mot de kristna (assyrier/syrianer) i Osmanska Turkiet under åren 1914-1918, folkmordet som går under beteckningen Seyfo. Lilla Benjamin kämpar för att överleva och åter se sina föräldrar, som han skiljdes från när deras by Zaz anfölls av osmanerna och kurderna. Benjamin uthärdar många hemskheter och många gånger hänger hans överlevnad på en skör tråd.
Det tog mig mindre än en vecka att läsa den här boken, just för att jag inte kunde släppa den ifrån mig. Från att tidigare ha läst memoarer, minnesanteckningar och andra dokument om folkmordet Seyfo, så var det dags att läsa ett skönlitterärt verk om folkmordet. Besim Aydin fångar in allt jag har läst om Seyfo på ett målande och lättillgängligt sätt. Jag rekommenderar denna bok starkt till alla, oavsett härkomst. Vill du lära dig om assyrier/syrianers moderna historia utan att det ska bli alltför avancerat, läs “Med döden som skugga”. Den går att beställa via förlaget Arjovis hemsida.


Hejsan!
Jag heter Madlin Serti och har ganska nyligen läst Besim Aydins bok \\\\\\\"Med döden som skugga\\\\\\\" och undrar om den möjligtvis finns på engelska också. En mycket bra bok som på ett mycket bra sätt berättar om våra rötter. Har rekommenderat många släktingar och vänner i Sverige att läsa den och om boken finns på engelska vet jag att några av mina släktingar utomlands gärna läser den.
Dessutom undrar jag om ni har något kontor där man kan gå in och titta på vilka böcker ni har och direkt köpa på plats, eller är det via nätet man får beställa?
Tacksam för svar.
Vänliga hälsningar
/Madlin Serti

Med döden som skugga
Hallå där i rutan! Nu dyker jag upp såhär till vårkvisten med ett nytt projekt vilandes på mina bara axlar.
Jag har valt att läsa boken Med döden som skugga av Besim Aydin.
En författare som har sina rötter i Turkiet.
En roman om den turkiska provinsen, boken handlar om folkmordet och förföljelserna mot suryoyerna åren 1914-15. De som förföljde människorna var turkar och kurder.
Några av händelserna i boken har inträffat och bygger på ögonvittnes och berättelser som har berättats i generationer.
Boken berör huvudpersonen Benjamin som är en liten pojke på ungefär tio år, han & hans familj bestående av hans mor och far flyr ifrån sin by som är lokaliserad någonstans i nuvarande Turkiet. De är kristna och klassas därför som hedningar av muslimerna som torterar och förstör, ingenting är mer rätt än att vara muslim och det ska de få straffas för.
Han lyckas på något mirakulöst sätt komma iväg ifrån de hemskas händer men hans mor och far försvinner. Benjamin blir ensam och går och går i evigheter tills han kommer till en by, där dessvärre endast muslimer bor och det är dessutom de människor som invanderade hans hem, hans by. Han kommer under en hemsk mans händer, en man vid namn Hussein som är dess by mäktigaste man. Den stackars lilla pojken blir till slut hans slav och får leva hemskt trots att han är duktig nog och arbetar trots sina fysiska skador. Han får ingen mat, knappt någon sömn och alldeles för mycket arbetsbörda för den lilla kroppen.

Skrivet av Nicole, 2007-04-03 21:38
Med döden som skugga - Fortsättning
Nu har man kommit sig en bra bit på sin bok och just i min bok har det hänt oerhört mycket. En del saker som jag ska berätta om för att om jag ska nämna allt så skulle det bli sidolånga redovisningar och det vill man icke läsa!

Nu så har tiden gått och gått, den lilla Benjamin har spenderat månaderstid i den nya staden där muslimerna har makten. Han har lyckats ta sig loss från byns mäktigaste man Hussein och har fått bo hos hans grannar Zerin och hennes make. Hos Hussein var han slav och levde under hemska förhållanden och kvinnan Zerin klarade inte av detta, hon brydde sig för mycket om den lilla pojken som hamnat där. Hon ville rädda honom på något sätt så hon bad sin man att \\\\\\\"köpa\\\\\\\" honom eller byta honom så att hon kunde ta hand om honom. Hon var barnlös och såg chansen att hon nu kunde få en son, sin alldeles egen son.

Än så länge så tycker jag att syftet med boken verkar att vara att informera oss om den skakande händelsen som hände många kristna under 1914-1915. Förföljelserna och folkmorden som gjorde människorna ytterst rädda. Författaren Besim Aydin verkar vilja formera oss om att detta har hänt och att det var en stor händelse för människorna. Boken är ju skriven på riktiga händelser, dock har han inte sett det med egna ögon utan han bygger berättelsen på ögonvittnen och redogörelser som har följts i generationer.

Skrivet av Nicole, 2007-04-19 22:19
Med döden som skugga – Avslut
Nu har man tagit sig igenom den mer än tvåhundra sidor långa boken \\\\\\\"Med döden som skugga\\\\\\\" av Besim Aydin.
Dessvärre var det ett tag sen jag blogga och det har hänt massor i boken så allt kommer tyvärr inte att nämnas men jag ska försöka berätta med stora drag.

Benjamin tas från den ena byn till den andra, antingen med hjälp av de farliga osmanerna som tar honom som slav eller så kommer en guds liknande människa som vill honom guld och gröna skogar. Hussein blir ett minne blott men han lyckas nästintill alltid stötta på män som är precis som honom, som djävulen själv. Han pendlar mellan liv och död mer än två gånger under bokens andra hälft och slutligen blir han slav för en tredje gång och denna gång är han inte ensam utan där befinner sig redan två andra pojkar. Två benrangel som är likbleka var Benjamins beskrivning. Inom en snar framtid var han likadan.
På sin väg till den sista slavfamiljen så stöttar han på många olika människor och får bevittna de mest hemskaste sakerna en elvaårig pojke kan se. Kvinnor blir våldtagna och bortgifta, barn drunknar i sjöar, män blir skjutna eller halshugna och präster och biskopar hånas och plågas till döds. Allt detta för att osmanerna och kurderna tycker att de kristna är hedningar och ett orent folk.
Benjamin kämpar sig vidare trots allting som är emot honom. Han träffar på de mest gulligaste människorna men ibland även riktiga djur men trots allt detta så går han vidare. Hans hopp om att få träffa hans mamma och pappa håller honom vid liv och i bokens slut så får han äntligen träffa sin mor. Efter att ha varit borta från varandra i över ett och ett halvt år så möts de dock är hans far död. Han dog då han ville att Benjamins mamma skulle leva vidare och återigen få träffa sin son..

Slutligen kan Benjamin veta att han är säker och han kan fortsätta att leva ett liv, ett bra liv men drömmarna om de hemska morden släpper honom aldrig.
Skrivet av Nicole, 2007-05-27 19:00

Nicole,
Bra! Finemang att du fattar dig kort. Det verkar som en intressant bok du läser. Spurta på om du inte är klar ännu, och skriv en slutlig blogg.
cecilia

Skrivet av cecilia, 2007-05-11 12:05


Bokrecension:
Med Döden Som Skugga
Berättelsen börjar i byn Zaz i Turabdin, dagens sydöstra Turkiet, några år före Seyfo – Folkmordet på assyrier under första världskriget. Den mystiska röda snön som föll åren före Seyfo uppfattades av många som ett ont omen, en farhåga som skulle visa sig vara befogad några år senare, när Seyfo – Folkmordet startades 1915.

Romanens huvudfigur är den unge Benjamin. När turkiska soldater och kurdiska klanmiliser attackerar hans hemby Zaz kommer han i tumultet bort från sina föräldrar och börjar ett evigt sökande efter dem. Läsaren får genom Benjamins ögon bevittna alla ohyggligheter som begicks mot de assyriska invånarna i Turabdin. Den unge Benjamin får rollen som guiden till helvetet på jorden. Han tar läsaren från by till by i Turabdin och blir läsarens ögon och öron.
Berättelsen är otroligt stark, författaren väver in alla verkliga händelser i berättelsen om pojken Benjamins öde. Allt för att skildra det som verkligen hände under åren då Folkmordet pågick. Läsaren får uppleva de fasanfulla händelserna; turkiska soldaters och kurdiska grannars barbariska handlingar mot försvarslösa kristna. Författaren har använt ett omaskerat språk när han har skildrat den brutala verklighet som pojken Benjamin fick bevittna. Nedan återges två avsnitt, som beskriver händelserna vid en flod, som Benjamin bevittnar från sitt gömställe i en buske på andra sidan av floden:
- När den kurdiska ledaren hade förnedrat och sedan på ett bestialiskt sätt mördat biskopen var det som en signal till de andra kurder som kommit som åskådare att själva delta aktivt, genom att misshandla, döda och våldta. De kristna blev påhoppade gamlingar och spädbarn slängdes i floden, mammorna tvingades se på när de drunknade.
- Efter att ha misshandlat kvinnan våldförde han sig på hennes lealösa kropp. När kvinnan kom till sans, skrek hon förtvivlat. Kort senare styckade kurden kvinnan i bitar. Flera andra kvinnor behandlades likadant av de kurdiska männen, medan de osmanska (turkiska) soldaterna satt och tittade fullständigt likgiltiga inför vad som hände omkring dem.
Som framgår av citatet är det ofattbara brott mot mänskligheten som romanen återger. I berättelsen finns det även glimtar av ljus, när läsaren får stifta bekantskap med enstaka godhjärtade kurder som räddade många kristna.
Språket i boken är inte svårt. Den är lättläst och det är enkelt att följa med i händelseförloppet. Besim Aydin, som är född i byn Arkah i Turabdin, har en liten fläkt av den orientaliska språkkulturen i sitt språk, vilket gör att en del idiomatiska (typiska) uttryck kan kännas ovana och inte helt lättbegripliga för den svenska eller västerländska läsaren.
Boken, en roman om Seyfo – Folkmordet, är ett pionjärsverk i sin genre. Den har även utgivits som ljudbok. Det stora intresset för boken fick Besim Aydin att skriva en uppföljare som är så gott som klar.
Dikran Ego

Med döden som skugga
Jag valde att läsa boken ”Med döden som skugga”. Boken är skriven av en ganska okänd författare, Besim Aydin. En av orsakerna som fick mig att börja läsa denna bok var utav den enkla anledningen att den faktiskt handlade om mitt folk, Syrianerna och om de tragiska händelser som inträffade under åren 1914-1916. En annan faktor var att en nära vän hade rekommenderat boken och sist men inte minst måste jag också påpeka att personerna som boken mer eller mindre kretsar kring kommer från samma by som mina föräldrar föddes i, Zaz, som hade drygt tvåtusen invånare på den tiden då boken utspelar sig.

Boken inleds med en liten introduktion om byn Zaz och sedan så börjar dagen som vilken annan med personerna. Jag kan nog erkänna att i början kändes boken ganska seg och tråkig, jo varför? Helt enkelt för att innehållet var ganska alldagligt, det hände inget drastiskt. Till min stora förvåning så tog boken en positiv vändning och jag blev som förtrollad, jag kunde läsa flertals timmar i sträck och glömde snabbt bort att jag hade läst så pass länge. Eftersom att redan innan jag började läsa boken visste någorlunda om vad som skulle hända, i alla fall huvudhandlingen om det hela stora så var jag faktiskt ganska intresserad från början, men självklart blev man mer intresserade senare i boken eftersom att detta var en roman.
Boken handlar om den hela syrianska befolkning som var bosatt i Turkiet under den tiden kan man nog säga, men huvudrollsinnehavaren Benjamin och hans familj är vad det kretsar kring. Några andra karaktärer i boken är bland annat den rike kurdledaren Haco, den narcissistiska mördaren Hussein och den ödmjuke greven Chelebi.

Benjamin, huvudrollsinnehavaren är minst sagt en väldigt stark pojke, nu menar jag inte stark bokstavligt utan stark psykiskt. Så mycket helvete och smärta han får genomlida och ändå överlever är verkligen ett mirakel, rent ut sagt. Han har verkligen en s.k ”fighting spirit”, då han lyckas överkomma de flesta hinder som kommer i hans väg.

Haco är en man som har vigt sitt liv till att hjälpa de kristna i kriget där Kurderna och Turkarna försöker utplåna dem. Haco som själv är muslim men ändå hjälper de kristna i kriget är minst sagt ovanligt, men verkligen en stor sak i sig eftersom att det inte fanns många som honom. Haco var en man som inte var rädd för konflikter och han var också envis men samtidigt också hjälpsam och ödmjuk .
Chelebi kan man nog säga var väldigt lik Haco, de båda hjälpte de kristna på sina sätt och båda var inte rädda för att ta till våld för att skydda sina intressen. Chelebi blev dock fängslad ett tag på grund utav att han hjälpte kristna men han blev senare också släppt.
Hussein var en ond man, han verkade känna njutning av att döda och tortera kristna. Den fysiska och psykiska tortyren han utsatte Benjamin hade lätt kunnat döda de flesta men Benjamin höll sig vid liv. Hussein hade flera kristna fruar som han hade kidnappat och tvingat till giftermål, de flesta flera år yngre än honom själv. Hussein är nog definitionen av ondska i mina ögon och han verkade inte ha någon som helst gudsfruktighet då han alltid påstod att de onda saker han gjorde var i Guds namn.
Författaren passar ofta på att skildra miljön i boken med väldigt vackra skildringar om både landskap och personer, dock så finns det också en del otäcka beskrivningar i boken om hur vissa blir dödade och brutalt torterade.
Då boken inte pratar så mycket om hur Benjamin växte upp, vet jag inte hur relationen till hans familj och nära har varit, detta är för den enkla anledningen att boken faktiskt handlar om hans flykt från muslimerna och om hans vilja att hitta sina föräldrar. I Benjamins närhet hittar vi många olika människor, de personerna som han hade en långvarig relation med under sin flykt var Haco, Hussein och Chelebi. Haco är en av få personer i boken som man får någon sorts information om angående hans bakgrund. Det man får reda på då är orsaken till varför Haco hjälper de kristna i kriget, och orsaken är att hans far hade väldigt många kristna vänner och Haco hade lovat sin far att hjälpa så många kristna som möjligt. Vilket han också gör genom att förse dem med vapen och mat.
I mina ögon tycker jag att Haco och Chelebi båda hade nyckelfunktioner i boken. Haco som hjälpte Benjamin att hitta sina föräldrar genom att ta med honom till olika herrgårdar där Syrianerna gömde sig undan Muslimern,. Chelebi som tog hand om Benjamin under en viss tid då Benjamin var svårt sjuk och sedan hjälpte honom och de andra byborna från Zaz att återuppbygga byn igen och successivt flytta tillbaka.
Jag tror nog att författaren skrev den här boken i både ett underhållande och lärorikt syfte, då detta faktiskt är baserat på fakta men karaktärerna är påhittade, dock inte alla. Om du själv läser boken så kanske du tycker att författaren svartmålar alla muslimer då en hel del av dem är med och utför folkmordet på de kristna utan några som helst vettiga grunder, dock så visar han också att det fanns muslimer som var emot kriget, bland annat Haco och Chelebi som jag skrev lite om. Alltså att kalla författaren för en anti-muslim skulle nog inte vara helt legitimt i mina ögon.

Jag tycker verkligen att boken var läsvärd och tiden jag spenderade på att läsa den var verkligen väl spenderad och jag skulle varmt rekommendera den till de flesta människor. För att kunna förstå boken tror jag man faktiskt måste vara mogen i sinnet så jag skulle nog säga att personer i de äldre tonåren till pensionärer skulle vara väl lämpade till att läsa boken. Jag skulle också vilja påstå att jag har lärt mig en hel del av den här boken då man nu fick en liten blick om hur det faktiskt var på den tiden. Om jag skulle betygsätta boken på en skala från 1 till 10 så skulle den nog få en stark 8.
Charbel Altunkaynak


Hujådå

Berättelsen börjar år 1911 i byn Zaz i Gudstjänarnas berg, Turabdin. Röd snö täcker landskapet som ett ont omen och invånarna lider under turkarnas ökande skatter. Romanens huvudperson, unge Benjamin, kommer bort från sina föräldrar i tumultet som uppstår när byn ska deporteras. Läsaren får sedan följa Benjamin och hans strapatsfyllda sökande efter föräldrarna och får genom den unge pojkens ögon se massakrerna i olika byar och städer.

Det tog Besim Aydin mindre än ett år att skriva romanen som är på 312 sidor, men att få den tryckt och utgiven tog dubbelt så lång tid på grund av det känsliga ämnet. Boken är baserad på verkliga händelseförlopp som Besim har byggt på och format så att de passar in i berättelsen. Han började söka efter fakta redan år 1991 då han intervjuade sin farfars bror, som hade upplevt Seyfo. År 2000 bar det av till den syriska och turkiska delen av Turabdin för att få mer information om hur folkmordet gått till när över en halvmiljon syrisk talande mördades av turkar och kurder.

Det var när han hade insett att det finns ett tomrum att fylla, att ingen hade skrivit en roman om Seyfo, som idén och känslan av absolut nödvändighet föddes hos honom.

– Flera har frågat mig hur jag vågade ge mig in på ett sådant stort och kostsamt projekt med denna roman när min svenska inte är riktigt bra nog. Många tyckte också att jag var helt galen, men det är nödvändigheten som tvingar en, jag ser det som nödvändigt att vi fyller detta tomrum.
Det var just en insikt om nödvändigheten att fylla tomrum som triggade igång Besims författarskap för flera år sedan. Ombedd av en svensk grupp att föreläsa om vårt folks barnlitteratur kom den chockerande insikten om att vi helt saknade sådan litteratur på syriska.

– Det kan väl inte vara så svårt att ge ut en barnbok tänkte jag. Men när jag satte igång visade det sig vara väldigt krävande, branschen var helt ny för mig och det dröjde länge innan jag till slut gav ut min första barnbok, efter mycket hårt arbete.

Sedan dess har Besim gett ut fler böcker, en antologi med folksagor från Mesopotamien, en barnbibel på syriska och en syrisk översättning av Pippi Långstrump. Romanen om Seyfo är hans största författarprojekt hittills och det första som riktar sig till svenska läsare. Det är även av den anledningen han har bekostat dyra korrekturläsningar av manuskriptet, allt för att få det så professionellt som möjligt. Men det är inte bara svenskar som Besim gärna vill ska läsa hans bok, utan våra ungdomar är romanens andra stora målgrupp.
– Våra ungdomar kan ordet Seyfo, men inte så mycket mer. Om de läser \\\"Med Döden Som Skugga\\\" kan de få en helhetssyn på folkmordet, få ett grepp om vad det var för något, förklarar han.
Romanen har hittills fått väldigt positiva omdömen av recensenter, och den förhoppningsfulla författaren är säker på berättarkraften i sin nya historieroman.

– Läsaren kommer att känna det som att han/hon befinner sig i berättelsens centrum.
Jag tror inte att någon kan läsa den utan att känna något och bli tårögd, säger Besim Aydin trosvisst och lutar sig tillbaka, som för att återhämta andan efter tre års hårt slit.

Afram Yakoub



Facebook, YouTube, Instagram, Email, WatsApp
ARJOVIFÖRLAG.se © 2024